Caleta de Famara

Caleta de Famara is een klein kustplaatsje aan de noordkust en is hét surfdorp van Lanzarote, ver weg van de toeristische gebieden in het zuiden van het eiland.

Caleta de Famara surfenIn de afgelopen jaren is Caleta de Famara uitgegroeid tot de place-to-be voor surfers van over de hele wereld. De vrijwel constant aanwezige passaatwind en de vele golven maken van het dorp een ideale surfspot en staat bekend als het “Europese Hawaï”. Het 6-sterren ASP evenement La Santa Pro, dat onderdeel uitmaakt van de wereldkampioenschappen surfen, wordt ieder jaar in oktober gehouden op het prachtige strand van San Juan, een paar honderd meter van het dorp.

Momenteel is Famara een mix van bewoners en surfers van alle nationaliteiten, die in een relaxte sfeer samenleven. Er zijn verschillende restaurants, bars, terrasjes en supermarkten, allemaal op loopafstand van elkaar. In de surfwinkels in het dorp kun je allerlei materialen kopen of huren, maar ook je eigen spullen laten repareren.

Het dorp bestaat voornamelijk uit eenvoudige woningen, die worden bevolkt door vissers. Een ander deel wordt gebruikt als vakantiewoning. Vanaf de wandelpromenade kun je naar de surfers kijken en foto’s maken. De ervaren surfers kiezen vooral voor deze plek om te surfen, surfscholen en beginnende surfers zijn meestal te vinden op Playa de Famara, direct ten oosten van het dorp.

Strand Caleta de Famara

Caleta de Famara - Playa FamaraHet strand van Famara beslaat een 3 kilometer lange strook van zand en duinen. Het grenst aan de ene kant aan Caleta de Famara en aan de andere kant aan het Risco gebergte, wat zorgt voor een mooi en uniek landschap. Het is een ideale speeltuin voor joggers, zwemmers, surfers, windsurfers en kitesurfers en biedt voldoende ruimte voor iedereen om het hele jaar door te genieten van het rustige strand. Het strand is geschikt voor surfers van alle niveaus.

Vanaf het prachtige zandstrand heb je uitzicht op het eiland La Graciosa en aan de oostkant zie je de hoge Famara kliffen. De wind zorgt niet alleen voor veel golven op zee, maar voert ook zand aan richting het strand en het dorp. Op het strand is het zand in de lucht vaak goed zichtbaar. Je moet dan ook goed oppassen met je ogen.

Het strand is overigens niet alleen het domein van surfers, je kunt hier ook een heerlijke strandwandeling maken, zonnebaden of zwemmen. Let op wanneer je gaat zwemmen, want het komt regelmatig voor dat de rode vlag is gehesen omdat er een gevaarlijke stroming staat.

Vanaf de luchthaven in Arrecife is het ongeveer 25 minuten rijden naar Caleta de Famara. De beste opties zijn ofwel een taxi (ongeveer €40 enkele reis) of een auto huren, wat eigenlijk goedkoper uitpakt dan een taxi omdat het je de flexibiliteit geeft om het eiland tijdens je verblijf verder te verkennen.