Eten en Drinken op Lanzarote

Memorabele maaltijden zijn een belangrijk onderdeel van de vakantie-ervaringen voor veel bezoekers.

Dus wat voor soort voedsel ga je tegenkomen in restaurants op Lanzarote? Wat is een typisch menu? En wat zijn de lokale specialiteiten?


Mix aan invloeden

gamba's gerechtenIn het algemeen is de Canarische keuken een mix van Spaanse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Het weerspiegelt de geografische ligging van de eilanden en belangrijke handelspost tussen deze continenten in de voorbije eeuwen.

Vis versus Vlees

Je zou denken dat visgerechten domineren. Maar ondanks het feit dat Lanzarote een eiland is eet de Canarische bevolking in feite minder vis dan op het vasteland.

Dit kan mogelijk zijn oorsprong vinden bij de oorspronkelijke eilandbewoners, de Guanchen. Zij waren blijkbaar slechte vissers en blonken in plaats daarvan uit in het houden vee, zoals geiten en schapen. Als gevolg hiervan, zelfs vandaag de dag, zult u merken dat geit prominent op de meeste menu’s prijkt, samen met andere inheemse dieren zoals konijnen, terwijl de baby geit wordt beschouwd als een lokale lekkernij. De Latijns-Amerikaanse verbinding wordt zichtbaar in andere vleesgerechten – vooral rundvlees – dat meestal uit Argentinië wordt geïmporteerd – en is van de hoogste kwaliteit.

Ondanks het feit dat de lokale bevolking een voorkeur heeft voor vlees is er natuurlijk nog steeds een grote verscheidenheid aan lokale vis en zeevruchten te – de meest voorkomende zijn dorada, sama, vieja en cherne. Dit zijn allemaal lekkere witte vissoorten en worden meestal gegrild (a la plancha) en geserveerd met de alomtegenwoordige papas arrugadas -gerimpelde aardappelen – misschien wel het meest bekende Canarisch gerecht. Dit zijn in principe krielaardappelen, die met de schil worden gekookt in zeewater.

Mojos

papas-arrugadasPapas arrugadas worden altijd geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen – of mojos. Hoewel recepten variëren van chef-kok tot chef-kok kunt u altijd een keuze maken uit ten minste twee van deze sauzen op uw aardappelen. De groene mojo is een mengsel van olijfolie, azijn, peterselie, koriander en knoflook – terwijl de scherpere rode mojo dezelfde olie en azijn als basis heeft, maar met de extra kick van chili en rode paprika.

Soepen en stoofschotels

Soepen en stoofschotels komen ook vaak voor op het traditionele Canarische menu. Een van de meest voorkomende is puchero, een maaltijd op zich. De klassieke puchero bevat een verscheidenheid aan vleesgerechten, groenten zoals aardappelen, wortelen en uien met ofwel linzen of kikkererwten om het geheel verder te verdikken.

Voorgerechten

De soepen worden vaak gegeten als voorgerecht – maar er zijn natuurlijk tal van alternatieve mogelijkheden, zoals de immer populaire gambas al ajillo, die zo prominent op de restaurant menu’s voorkomen dat ze bijna kunnen worden betiteld als de Canarische garnalen cocktail. De gamba’s – of garnalen – worden gekookt met olijfolie, cognac, chili en grote hoeveelheden knoflook en bloedheet geserveerd – meestal met een flinke portie brood voor het onderdompelen in de olie.

Vegetarisch

Hoewel groenten uiteraard gebruikt worden in veel traditionele gerechten bestaat er vrijwel geen vegetarisch alternatief. Gewoonlijk wordt er op enigerlei wijze vlees of vis toegevoegd, zelfs groen klinkende opties zoals waterkerssoep bevat bijvoorbeeld vaak bacon.

Hetzelfde geldt ook voor hoofdgerechten waar groenten vaak weinig meer zijn dan een garnering bij vis- en vleesgerechten.

Een veilige optie voor vegetariërs is echter de lokale geitenkaas, die van bijzonder hoge kwaliteit is – met name die van Fuerteventura. Deze geitenkazen hebben allerlei prijzen en onderscheidingen gewonnen – en in de meeste restaurants bij de voorgerechten worden aangeduid als ‘tipico’.

Gofio

Als u zich echt wilt verdiepen in de traditionele smaken van het eiland dan zult u ook gofio moeten proeven – een bloem gemaakt van gemalen en geroosterde maïs dat ooit het hoofdvoedsel van de inwoners van Lanzarote was.

Tegenwoordig wordt gofio op verschillende manieren gebruikt – vaak als verdikkingsmiddel in soepen en stoofschotels en in een aantal zoete dessertschotels.

Wijn

Lanzarote wijnenDe meeste wijnkaarten bieden een selectie van zowel lokaal geproduceerde wijnen als wijnen van het Spaanse vasteland. Het komt zelden voor dat wijnen uit andere landen zoals Frankrijk of Italië komen.

De Canarische Eilanden is een van de marktleiders in de productie van zoete Malvaisa wijn, die tegenwoordig op grote schaal op de wijnkaarten voorkomt voor bij het dessert of de koffie.

Op Lanzarote worden ook een aantal goede kwaliteit rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, zoals El Grifo en Bermejo.