Haría

Haría is een gemeente met bijna 5000 inwoners op het eiland Lanzarote. De gemeente is aan drie kanten omgeven door de Atlantische Oceaan en grenst in het zuiden aan de gemeente Teguise.


HaríaHet westen van de gemeente Haría is grotendeels bergachtig, vanaf de westelijke kust loopt het steil omhoog landinwaarts. Talrijke zogenaamde miradors (uitzichtpunten) op deze hoge grond bieden de meest spectaculaire uitzichten van het eiland. De meest bekende, de Mirador del Río, is een populaire toeristische attractie. Naar het zuidoosten is het land laaggelegen en wordt grotendeels gebruikt voor de landbouw en daarnaast veel kleine badplaatsen langs de kust. Het noordoosten van de gemeente is grotendeels onbewoond; de omgeving is ongeveer 3000 jaar geleden onder lava bedolven door de uitbarsting van de Montaña Corona, waardoor het onherbergzame Malpais de la Corona werd gevormd. Door deze uitbarsting ontstonden ook uitgebreide holle lavatunnels, Jameos genaamd, waarvan sommige zijn uitgegroeid tot twee van de meest bezochte geologische bezienswaardigheden van het eiland: de Cueva de los Verdes en Jameos del Agua.

Bezienswaardigheden Haría

Haría Jameos del AguaCueva de los Verdes is een lavatunnel en de grootste toeristische trekpleister van Haría. De grot ligt in het Monumento Natural del Malpaís de La Corona, een beschermd natuurgebied. De grot ontstond ongeveer 3000 jaar geleden door lavastromen uit de nabijgelegen vulkaan Montaña Corona. De lavastromen koelden aan de bovenkant af waardoor een korst ontstond, die een soort dak vormde boven de afgevoerde lava. Op ongeveer 20 plekken stortte het dak in en ontstond een grot, plaatselijk bekend als een Jameo. De grotten hebben een totale lengte van ruim 5 kilometer; 3,7 km boven de zeespiegel en 1,5 kilometer onder de zeespiegel.

Eén Jameo vormt de ingang van de Cueva de los Verdes. Twee kilometer van de grotten zijn in de jaren 60 opengesteld voor toeristen, de muren van de grot zijn verlicht met kleurrijke verlichting. De grot is ook beroemd om zijn concertzaal, die is gelegen in de buurt van de ingang en uitgang van de grot. De concertzaal heeft ongeveer 15 tot 20 rijen met elk 26 zetels, waardoor tot 500 mensen in de concertzaal in een keer. In vroeger eeuwen verstopten de inwoners van Haría en heel Lanzarote zich in deze grot om zich te beschermen tegen Europese piraten.

Haría Mirador del RioMirador del Río is een uitzichtpunt gelegen op een ongeveer 475 meter hoge helling, genoemd Batería del Río, in het uiterste noorden van Lanzarote. De locatie werd in 1974 ingericht door de plaatselijke kunstenaar César Manrique in zijn typische stijl, bestaande uit een café, een souvenirwinkel en een platform op de top, alles geïntegreerd in de lava. Mirador del Río biedt een uitzicht over de zeestraat van “Rio” in de richting van het eiland La Graciosa. Vanaf hier hielden bewakers vroeger de schepen in de gaten.