Playa Quemada Lanzarote

Playa Quemada is een perfect voorbeeld hoe goed Lanzarote erin is geslaagd om de toeristische ontwikkeling tot een paar gebieden te beperken, terwijl de rest van het eiland onaangeroerd blijft.

Playa QuemadaHoe dan ook, het is moeilijk te geloven dat er op slechts vijf kilometer van de hoofdweg nog een klein vissersdorpje bestaat aan een schilderachtig zwart zandstrand met traditionele huizen en slechts een paar restaurants, maar zonder hotels, appartementen, supermarkten, winkels of zelfs maar een kerk.

Playa Quemada is een authentiek vissersdorp dat slechts via één weg te bereiken is. Er gaan steeds vaker stemmen op om van het karakteristieke dorpje een grote badplaats te maken, maar hopelijk gaat dit nog heel lang duren. Op dit moment is het nog een van de weinige dorpjes, waar je nog van de puurheid kunt genieten. Langs de weg richting Playa Quemada zie je alleen maar velden met vulkaangesteente. In de verte ontwaar je de witte huisjes, die kenmerkend zijn voor het dorp. Het kleine vissersdorp herbergt maar een paar honderd huizen. De kleine visserswoningen met de onvermijdelijke bootjes vormen een inspiratiebron voor veel kunstenaars, zoals schilders en tekenaars.

Playa Quemada vissersbotenAls je hier ‘s morgens vroeg rondloopt zie je vrijwel niemand op straat. Zo ervaar je de puurheid van het dorp het allerbest. Tijdens de lunch en het diner is het vaak gezellig druk in de paar restaurants. Natuurlijk beslaat het grootste deel van de menukaart uit vers gevangen vis, die op de traditionele Canarische wijze worden klaargemaakt. Het strand begint aan de voorkant van de huizen, maar bezoekers van het naaktstrand kunnen beter aan het einde van het dorp parkeren.

Wandelingen vanaf Playa Quemada

Neem een paar stevige schoenen mee en loop over het keienstrand naar het zwarte zandstrand Playa de la Arena. Bij hoog tij moet je er rekening mee houden dat je een stuk moet omlopen over een heuvel waar geiten grazen. Vanaf hier is er ook een pad omhoog naar Femés, via een bergkloof en langs de kust loop je in drie kwartier naar Puerto Calero. Het glinsterende witte strand is de noordkust van het eiland Fuerteventura.