Spanjaarden stoppen omstreden olieboringen bij de Canarische eilanden

Natuurbeschermers waren op oorlogspad tegen het boren voor de kust van de vakantie- eilanden.Nu vieren ze “de overwinning van het volk”.

De olie droom van de conservatieve Spaanse regering vertoont barsten. De controversiële zoektocht naar olie en gas voor de kust van de Canarische eilanden werd onverwacht beëindigd.

De Spaanse energiereus Repsol, die vóór de kust van de vakantie-eilanden Lanzarote en Fuerteventura naar olie en gas onder de zeebodem zochten, heeft de proefboringen gestopt. Omdat, zoals Repsol beweert, verder zoeken niet de moeite waard is.

Maar waarschijnlijker is, dat vanwege het steeds grotere verzet van de populaire vakantie-eilanden en de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt minder en minder werd, de proefboringen zijn gestaakt.

Eilandpolitici en natuurbeschermers, die samen tegen de olie-exploratie hadden gevochten, omdat ze vreesden voor schade aan het milieu en het toerisme, vieren nu “de overwinning van het volk”. Maandenlang was de regionale regering van de Canarische Eilanden, de toeristische sector en natuurbeschermingsorganisaties op oorlogspad tegen de boringen. Ze hebben gevochten met demonstraties, petities en gerechtelijke procedures tegen de “dreiging van olie” en voor een schone energietoekomst.

De Canarische Eilanden kunnen weer rustig ademen: Het energiebedrijf Repsol, die met steun van de centrale overheid in Madrid de zeebodem onderzocht, trekt zijn boorschip terug. Ondanks dat er olie- en gasvelden waren gevonden.

Echter, de velden waren “verzadigd met water”, en bestonden uit “onbruikbare dunne films”, zo kondigde de groep officieel aan. Men zal afzien van verdere boringen en vertrekken. “Dit is een triomf van de hele samenleving en de Canarische Eilanden,” straalde Paulino Rivero, minister-president van de eilandregering.

75 procent van de bevolking van het eiland keerde zich tegen de olie- en gaswinning in de Canarische wateren, waar onder andere walvissen en dolfijnen voorkomen. De conservatieve centrale overheid van Spanje was echter vastbesloten de boringen door te zetten, ondanks de weerstand van de eilanden, die vervolgens de beschuldiging uitten dat zij de voor de West-Afrikaanse kust liggende Canarische Eilanden “als een kolonie” behandelen.

Op de Canarische Eilanden met de beroemde eilanden Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria wonen ongeveer 2,1 miljoen mensen. De paradijselijke vulkanische eilandengroep leeft vooral van het toerisme.