stranden LanzaroteNaar wat voor soort strand gaan we vandaag? Een lange strook van goudkleurig zand met rustig water, of een met perfecte golven om te surfen? Een geheime inham aan de onderkant van een klif of een baai in de overblijfselen van een krater? Als je op vakantie bent op Lanzarote zult u dit soort zaken bespreken.

Net als alle eilanden van de Canarische Eilanden is Lanzarote voortgekomen uit de zee als gevolg van vulkanische activiteit, maar slechts een paar stranden hebben zwart zand. Rij eens een dag over het eiland en laat de betoverende effecten van het vulkanische landschap op u inwerken. Als u de stress eenmaal achter u heeft gelaten en in de echte vakantiestemming zit wilt u misschien ook wel eens gaan surfen, kitesurfen of duiken.

Hieronder vindt u onze meest favoriete stranden op Lanzarote:

Famara strand Lanzarote

Famara Strand LanzaroteDe lange gebogen baai, met op de achtergrond spectaculaire roze kliffen, ligt aan de noordwestkust van het eiland, ver weg van de resorts. Het is een geliefde locatie bij cineasten die hier vaak belangrijke spectaculaire scenes opnemen. César Manrique, de visionaire kunstenaar, architect en milieuactivist, wiens invloed op het hele eiland is te zien, bracht in zijn jeugd de vakanties door in Famara en zei altijd dat het zijn favoriete plek was.

Famara is favoriet bij surfers, bohemien types en Scandinaviërs, met name de Noren, die verblijven in de bungalows op de heuvel achter het strand. Je kunt hier geweldig surfen, windsurfen of kitesurfen – professionals komen hier vaak om te trainen. Boek een aantal lessen bij een van de surfscholen in het dorp. De kliffen zijn ook populair bij deltavliegers. Direct aan het strand is er niets, maar er zijn diverse bars en restaurants in het nabijgelegen dorp La Caleta de Famara. El Risco serveert fantastische vis, rijstgerechten en Canarische specialiteiten. Probeer meteen eens een lokale wijn bij uw maaltijd.

Route: Van de LZ-30, de weg door het midden van het eiland, neemt u de afslag naar de LZ-401 of de LZ-402, beide wegen leiden naar Famara.

Papagayo

stranden LanzaroteEen halve maan van fijn wit zand, beschut door kliffen. Papagayo wordt door velen als het mooiste strand op Lanzarote gezien. Het ligt verborgen in het natuurgebied Los Ajaches – een gebied van vulkanische heuvels – op de zuidpunt van het eiland.

In het hoogseizoen is het er altijd enorm druk, veel mensen die in de nabijgelegen badplaats Playa Blanca verblijven komen naar dit strand. Het is een fantastische plaats om te zonnen, zwemmen en snorkelen. Over de zee ziet u het eiland Fuerteventura. Als het te druk is op het strand kunt u overwegen naar de naburige baaien van Las Mujeres, Pozo, Congrio of Muelas te lopen, waar het een stuk rustiger is en populair zijn bij nudisten. Op de landtong direct bij de parkeerplaats kunt u buiten plaatsnemen aan een tafel bij Casa Angelina – een heerlijke plek om achterovergeleund te genieten van paella en misschien wat kokkels, garnalen of inktvis – alle lokaal gevangen, natuurlijk. Of neem een koelbox mee met hapjes en drankjes voor een gezellige picknick: wanneer u er eenmaal bent zult u niet meer weg willen.

Video impressie Papagayo strand Lanzarote.

Route: Volg de borden vanaf Playa Blanca, na ongeveer 15 minuten rijden verandert de weg in een pad. De kosten bedragen € 3 voor het parkeren en het gebruik van het strand. Het is echter nog veel leuker om met de boot Princesa Yaiza vanaf Playa Blanca naar Papagayo te varen, een retour kost € 15.

Las Conchas

lanzarote strandenEen idyllische strook van goudkleurig zand met kristalhelder water op het eiland La Graciosa, onderdeel van de Chinijo archipel, net ten het noorden van Lanzarote.

U treft hier een mengeling van bewoners en toeristen, die aan de drukte van de resorts willen ontsnappen. Hoewel de zee er zeer uitnodigend uitziet moet u voorzichtig zijn bij het zwemmen, de zee kan hier ruw zijn – houd in gedachten dat dit het noordelijkste punt van de Canarische Eilanden is. En vergeet niet een zonnebrandcrème met een hoge factor. Als u niet gewoon lekker wilt luieren op het strand kunt u hier ook heerlijk rond het eiland wandelen of fietsen. Wanneer u wilt duiken kunt u een afspraak maken bij Centro Buceo. In de kleine haven van Caleta del Sebo zijn verschillende restaurants zoals Enriqueta en El Marinero.

Route: Per boot is het 15-20 minuten varen van Órzola in het noorden van Lanzarote met Lineas Marítimas Romero of Biosfera Express. De boten leggen aan in Caleta del Sebo, waar jeeps met chauffeur klaarstaan om u naar het 7 km verderop gelegen Las Conchas te brengen. Er zijn ook fietsen te huur.

La Garita

stranden LanzaroteGrenzend aan het dorpje Arrieta, in het noorden van het eiland, ligt La Garita, een strook van goudkleurig zand dat geleidelijk afloopt in de zee.

De bezoekers bestaan uit een mix van lokale families en mensen die in Arrieta en de nabijgelegen dorpen verblijven. Het zuidelijke deel van het strand is ook heel geschikt om te surfen. In het drukkere deel van Arrieta is het water een stuk rustiger. Voor de kinderen is er een apart gedeelte om te spelen. De strandbar Chiringuito, met vrolijk personeel, doet de hele dag een levendige handel met zijn royale tapas. Een beetje verderop langs het strand is een gezellige plek voor de lunch met verse vis op het menu Casa de la Playa (Playa de la Garita).

Route: Volg de LZ1 naar Arrieta. Er is een parkeerplaats direct aan het strand.

Caletón Blanco

In plaats van een strand, is dit een aaneenschakeling van heerlijke kleine baaien van wit zand en warme rotszwembaden aan de noordoostelijke kust van het eiland in de buurt Órzola.

Het strand wordt veelal bezocht door de lokale bevolking en mensen die in het gebied kamperen. Het heldere saffierblauwe water langs dit stuk van de kust maakt het een goede plek om te snorkelen. En anders zoekt u een geschikte plaat van vulkanisch gesteente om tegenaan te leunen en gaat u genieten van uw vakantielectuur. U kunt een picknickmand meenemen of naar een van de visrestaurants rond de haven in Órzola, zoals Bahía de Órzola gaan – probeer de mosselen met mojo verde (de alomtegenwoordige Canarische dipsaus gemaakt met koriander en knoflook) – of Perla del Atlántico voor paella, tonijn of steak.

Route: Volg in noordelijke richting de LZ1; nadat u voorbij Los Jameos del Agua bent gekomen houdt u de rechterkant van de weg in de gaten en, als een van de inhammen u bevalt, parkeert u uw auto op een van de kleine parkeerplaatsen, voordat u bij Órzola bent.

Playa Quemada

De naam kan vertaald worden als “verbrand strand”, en als u het korrelige donkere zand en de rotsen ziet zult u begrijpen waarom. Het ligt aan de zuidoostkust van het eiland en grenst aan een voormalig vissersdorpje in de buurt van Puerto Calero.

Het wordt veelal bezocht door de lokale bevolking en toeristen, die iets anders willen dan de mooie, maar vaak overvolle stranden in de badplaatsen Playa Blanca en Puerto del Carmen.

Een geweldig strand om een lekker kleurtje te krijgen. Het strand is redelijk beschut tegen de wind, waardoor het zeer aangenaam is om te zonnebaden. Het is ook veilig om te zwemmen, dus ook heel geschikt voor kinderen. Restaurante Playa Quemada, direct aan het strand, heeft een groot terras waar u heerlijk kunt lunchen. Vraag welke lokale vis zij aanbevelen, of ga voor een van de gerechten van de dag.

Route: Neem op de LZ2 in de buurt van Uga de afslag naar de LZ706, die direct naar het strand voert.