Teguise

In tegenstelling tot de moderne badplaatsen is Teguise (of La Villa zoals het door de bewoners wordt genoemd) doordrenkt met geschiedenis.


De oorsprong gaat terug tot 1402 en het is daarmee de oudste Spaanse nederzetting van de Canarische Eilanden. Tot het moment dat Arrecife de hoofdstad werd is Teguise 150 jaar de hoofdstad van Lanzarote geweest.

Teguise Le VillaDe stad is vernoemd naar de laatste prinses van de inheemse Guanche inwoners. Het ligt centraal en hoog gelegen en met een indrukwekkend uitzicht gaf het een tactisch en defensief voordeel ten opzichte van kustplaatsen zoals Arrecife, zodat de keuze als hoofdstad een logisch gevolg was. Vele eeuwen waren deze strategische overwegingen van het grootste belang omdat Lanzarote werd onderworpen aan een golf van invasies door plunderende piraten. Deze voortdurende plunderingen bereikten een gewelddadige climax in 1618, toen een armada van 5000 Algerijnse boekaniers de stad veroverden.

Een kleine straat, genaamd La Sangre, dat bloed betekent, dient als een herinnering aan het gewelddadige bloedbad dat volgde en is te vinden naast de belangrijkste kerk, de Neustro Senora de Guadalupe, net naast het centrale Plaza de la Constitucion.

Markt Teguise

Teguise MarktTegenwoordig wordt de stad alleen nog maar binnengevallen door winkelend publiek – elke zondag vindt hier de grootste straatmarkt van het eiland plaats. Toeristen en de lokale inwoners bevolken de straten, de drukte van koopjesjagers roept herinneringen op aan het welvarende verleden. De rest van de week heerst er overal rust. Door de afwezigheid van hotels in de stad en er maar weinig georganiseerde busreizen de moeite nemen om hier te stoppen leidt tot verstilde, verlaten straten en pleinen.

Sightseeing in Teguise

Het verleden is hier perfect behouden – de tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Dit maakt Teguise tot een perfecte plaats voor sightseeing voor iedereen, die op zoek is naar het echte Lanzarote. De stad werd in de jaren 80 door de Spaanse overheid uitgeroepen tot plaats van historisch en architectonisch belang. Witte huizen verbergen binnenplaatsen en patio’s, er zijn mooie pleinen met een verscheidenheid aan bars en restaurants en tal van prachtige historische gebouwen. Een geweldige plek om gewoon een wandeling te maken en te genieten van de sfeer. Wanneer u van rust houdt moet u dus niet op zondag komen, wanneer de markt wordt gehouden.

Castillo Santa Barbara

Het Fort van Santa Barbara, hoog op de uitgedoofde vulkaan Monte Guanapay waakt nog steeds over de stad. Het begon als een uitkijktoren en werd aan het eind van de 15e eeuw gebouwd door de toenmalige Heer van Lanzarote, Sancho de Herrera. Buiten het ongelooflijke uitzicht over het eiland huisvest Santa Barbara tegenwoordig ook een museum.

Palacio de Marques

Teguise Palacio MarquesPalacio de Marques is het oudste gebouw op het eiland en gaat terug tot 1455, toen het na een 32-jarig bouwproces eindelijk werd voltooid. 270 jaar lang was dit het hoofdkwartier van de regering van het eiland – maar vandaag de dag is in de mooie, met planten overdekte patio een tapasbar en bodega gevestigd. Tijdens de turbulente jaren van de 16e en 17e eeuw konden de bewoners van de stad op het Palacio de eerste tekenen van een invasie waarnemen. Vanaf daar konden ze via een tunnel bergop vluchten naar de veiligheid van Castillo Santa Barbara.

Palacio Spinola

Hoewel het uit een andere architectonische periode stamt dan het Palacio Marques ademt het Palacio Spinola, dat net naast het centrale Plaza de Constitución ligt, nog steeds een historische, koloniale lucht. Het in 1730 gebouwde huis kwam pas in 1895 in het bezit van de rijke koopmansfamilie Spinola. Onder toezicht van de alomtegenwoordige César Manrique werd het gebouw gerestaureerd en kreeg het in de jaren 70 zijn volle glorie terug. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste monumenten van Teguise.